İşletmenizin ödeme sürecini hızlandıracak en uygun POS çeşitlerini nasıl belirleyeceksiniz? Her işletmenin üzerine düşünmesi gereken bu soru, alışverişlerde ödeme deneyiminin müşteri memnuniyetini doğrudan etkilemesi nedeniyle oldukça önemlidir.

Düşünün ki bir alışveriş yapmak için mağazaya girdiniz fakat onlarca insandan oluşan uzun kuyruklar oluşmuş. Bu durumda “alacağım ürün bu kadar beklemeye değer mi” gibi sorular ile o mağazadan alışveriş yapma fikrinden uzaklaşırsınız. Ödeme deneyimine dair istatistikler de bu kanıyı doğrular nitelikte.

Baymard Institute’un araştırmasına göre müşterilerin %26’sı ödeme sürecinin fazla uzun ve karmaşık olması nedeniyle alışveriş sepetlerini terk ediyor.

Yalnızca bu istatistik bile işletmeniz için en uygun POS türleri ve ödeme deneyimi sunmanın, satışlarınıza olan etkisini gözler önüne sermektedir.

O halde ne yapmalısınız? Gelin, işletmeniz için en uygun ödeme yöntemlerini birlikte belirleyelim.

POS Çeşitleri Neler?

Yazarkasa POS, sanal POS, fiziki POS veya mobil POS olmak üzere işletmelerin satış modeline göre tercih edebileceği POS türleri bulunmaktadır. Her işletmenin satış modeli farklı olabileceği için ödeme çözümleri de müşteri memnuniyetini artıracak doğrultuda entegre edilmelidir.

Örneğin e-ticaret yapmak isteyen bir işletmenin sanal POS kurulumu yapması işletmenin geleceği için olmazsa olmazlar arasındadır.

Çünkü sanal POS, müşterilerinizin internetten kredi/banka kartı ile alışveriş yapmasına imkan tanıyan ödeme altyapısıdır. Bu nedenle sanal POS entegrasyonu olmayan işletmeler, e-ticaret sektöründe rekabet edemezler.

En çok kullanılan POS cihazı çeşitleri aşağıdaki gibidir: 

  • Sanal POS
  • Fiziki POS cihazı 
  • Yazarkasa POS cihazı 
  • Mobil POS cihazı

İşletmeler POS çeşitleri arasından, satış hacmine ve müşteri segmentine göre en uygun POS tercihini yapmalıdır.

POS çeşitleri yasal mevzuatlar kapsamında çeşitli sınırlamalara tabidir. Bu nedenle satışa başlamadan önce kanunlar kapsamında sunabileceğiniz ödeme sistemlerine hakim olmayı unutmayın. 

Peki, hangi POS türü işletmeniz için en uygunu? Bu soruya cevap vermeden önce POS çeşitleri nelerdir ve hangi amaçlar ile kullanılır, birlikte inceleyelim.

1. Sanal POS

Sanal POS, internet üzerinden yapılan alışverişlerde kredi/banka kartıyla ödeme imkanı sunan gelişmiş bir ödeme altyapısıdır. Yani e-ticaret işletmeleri online tahsilat gerçekleştirmek için sanal POS entegrasyonundan faydalanırlar.

Özetle; eğer online ödeme almak istiyorsanız sanal POS kurulumu yapmak zorundasınız diyebiliriz. Peki, sanal POS kurulumu ve ücretleri nasıl? 

Sanal POS komisyon oranları işletmenizin hacmine göre değişiklik göstermektedir. Müşterileriniz alışveriş yaptıktan sonra günlük, haftalık veya aylık vadeler ile ödeme alabilir, valör süresine göre belirlenen en uygun POS komisyon oranlarından faydalanabilirsiniz. Tabi bu, hangi sanal POS firmasını seçtiğinize göre de değişir.

İnternetten satış yapmak veya online mağaza açmak gibi bir niyetiniz yoksa sanal POS almanıza da gerek olmayabilir. Sanal POS, internetten kredi/banka kartı gibi yöntemlerle ödeme almak isteyen işletmeler için en uygun çözümdür. Eğer yalnızca fiziki satış yapıyorsanız, bir POS makinesi almak işinizi görecektir.

Ücretsiz başlamak için: Sanal POS başvurusu

2. Fiziki POS

Fiziki POS cihazları; mağazalarda ve satış noktalarında kullanılan geleneksel ödeme cihazlarıdır. Kart ile yapılan fiziki ödemelerde kullanılan fiziki POS makineleri, müşterilerin kolayca ödeme yapmasını ve satıcının fiş kesebilmesini sağlar. 

Peki, fiziki POS cihazları kimler için uygundur?

Fiziki POS cihazları; perakende satıcılar, restoranlar, cafeler, oteller gibi yüksek hacimli işlemler yapan tüm işletmeler için uygundur. Özellikle müşteri memnuniyetini artırmak ve hızlı tahsilat gerçekleştirmek isteyen satıcılar, fiziki POS cihazlarını tercih etmektedir.

Yalnızca kredi/banka kartlarıyla değil NFC ile temassız ödeme, QR ile ödeme, yemek kartları ve daha birçok farklı ödeme yöntemi ile tahsilat yapma imkanı sunan fonksiyonel bir POS makinesi seçmek, müşteri kaybını engellemek adına önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Fiziki POS makinesi; hızlı fiş kesme, gün sonu raporu alma, envanter ve stok yönetimi, taksitli ödeme gibi türlü avantajlar sunmaktadır. Tabi, aldığınız cihaz teknolojisine göre POS makinesini yazarkasa POS olarak da kullanabileceğiniz seçenekler bulunuyor.

Örneğin Vepara Fiziki POS, yazar kasa POS olarak da kullanabileceğiniz android tabanlı ve gelişmiş POS makinelerinden biridir. Üstelik gelişmiş teknolojisi sayesinde hızlı ve sorunsuz ödeme süreçleri ile müşteri memnuniyetinizi artırabilirsiniz.

3. Yazarkasa POS (Ödeme Kaydedici Cihaz)

Yazarkasa POS, işletmelerin hem ödeme işlemlerini gerçekleştirmesine hem de yapılan her bir satış işlemini Maliye Bakanlığı’na anlık olarak bildirmesine olanak tanıyan ödeme kaydedici cihazlardır. 

Yazarkasa POS cihazları, Türkiye’de vergi düzenlemelerine uyum sağlamak amacıyla kullanılarak işletmelerin satışlarını kayıt altına almayı ve faturalandırma süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlar. 

Yazarkasa POS cihazı avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Yasal mevzuatlara uygundur.
  • Hem ödeme hem de fiş kesme işlemleri aynı cihazda yapılır.
  • Yasal olarak işletmelerin kayıtlarını düzgün tutmasına yardımcı olur.
  • Muhasebe ve vergilendirme süreçlerini kolaylaştırır.

İşletmelerin tüm satışlarını belgeleyip resmi kayıtlara geçirerek hem müşterilere fiş kesme hem de ilgili vergi dairesine satışları anlık olarak bildirme özelliği sunan yazarkasa POS, büyük işletmeler için zorunludur. 

Türkiye’de yazarkasa POS cihazı kullanımı, 3100 sayılı Kanun ve Vergi Usul Kanunu kapsamında vergi mükellefi olan ve perakende satış yapan tüm işletmeler için zorunludur. 

Özellikle mağazalar, restoranlar, kafeler, eczaneler ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yazarkasa POS kullanması yasal bir yükümlülüktür.

4. Mobil POS

İşletmelerin, iyi bir ödeme deneyimi için birden fazla POS entegrasyonu yapması gerekebilir. Bu da kimi zaman hem mali açıdan hem de kullanım kolaylığı bakımından zorluk yaratabilir. İşte bu gibi durumların yerine, telefonları ödeme cihazına çeviren mobil POS cihazları tercih edilmektedir.

Akıllı cep telefonlarını mobil POS makinesi olarak kullanma imkanı sunan bu teknoloji, temassız ödeme, NFC ile ödeme gibi gelişmiş özelliklere sahiptir.

Taşınabilir POS cihazlarından farklı olarak mobil POS cihazları, telefon veya tabletlere yüklenen harici bir yazılım ile mevcut cihazınızı ödeme aracı haline getirir. Taşınabilir POS makineleri ise tamamen tahsilat için hazırlanmış ayrı cihazları ifade eder.

Mobil POS, ödeme süreçlerinde önemli kolaylıklar sunsa da büyük işletmelerin vergi ve muhasebe süreçlerinin takibi açısından yetersiz kalabilmektedir. Aynı zamanda telefon/tablet gibi cihazlara harici yazılımlar yükleyerek ödeme aracı haline getirmek, çeşitli güvenlik problemlerine ve bundan doğabilecek sıkıntılara neden olabilir.

POS Çeşitleri Karşılaştırma Tablosu

Hangi POS cihazında hangi özelliklerin olduğu sorusunu aşağıdaki tabloya göre inceleyebilirsiniz:

POS çeşitleriOnline TahsilatFiziki TahsilatKullanım Alanı
Sanal POSVarYokE-ticaret siteleri
Fiziki POSYokVarPerakende satıcılar, marketler, restoranlar
Yazarkasa POSYokVar3100 sayılı kanun kapsamındaki tüm işletmeler için zorunlu.
Mobil POSYokVarKurye, seyyar satıcı, saha personelleri vb.

POS cihazları, çeşitli özelliklere göre sınıflandırılabilir. Sizler de işletmeniz için en doğru POS makinesini belirlerken POS çeşitleri karşılaştırma tablosundan faydalanabilirsiniz.

POS Cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

POS cihazı tercihi, ne kadar hızlı ve sorunsuz ödeme deneyimi sunabileceğinizi belirleyen en önemli faktörlerden biridir. İşletme hacminize, satış şeklinize ve hedef kitlenize uygun POS cihazı seçmek, ödeme deneyimini iyileştirmenin ve ödeme aşamasında müşteri kaybetmemenin altın kuralları arasında yer alır.

POS cihazı alırken işletmelerin dikkat etmesi gerekenler:

  • İşletme İhtiyaçları: İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun, satış hacminiz ile uyumlu ve müşterilerinizin isteklerine cevap veren POS türlerini tercih etmelisiniz.
  • Satış Hacmi: Satış hacminiz, ne tür bir POS cihazı kullanacağınızı belirlemede kritik unsurlardan biridir. Hızlı ve kesintisiz bir POS cihazı kullanmak, müşteri deneyimini iyileştirir.
  • Maliyet: POS cihazı fiyatları, POS çeşitlerine göre değişir. İşletmenizin ihtiyaçlarına çözüm sunan en uygun POS cihazını almak için Vepara Fiziki POS’a başvurun.
  • Güvenlik: POS cihazının PCI-DSS uyumlu olması, ödemelerin sorunsuz ve ek bir güvenlik katmanı ile gerçekleşmesini sağlar. POS cihazınızın güvenilir olmasına özen gösterin.
  • Entegrasyon: POS cihazı kurulumu karmaşık olabilir. Bu nedenle POS cihazı alırken, başvurduğunuz firmanın teknik desteğinin iyi olması önemlidir.

POS cihazı seçerken yukarıdaki özelliklere göre işletmenizin ihtiyaçlarını belirleyebilir ve en uygun POS cihazını seçebilirsiniz.